Poffertjes zijn voor mij de ultieme guilty pleasure. Het liefst met een flinke klont boter en belachelijk veel poedersuiker. Daar maak je mij zo blij als een kind mee!
Maar hoe lekker ze ook zijn, echt gezond kun je ze niet noemen. Nou moet je natuurlijk af en toe kunnen zondigen zonder schuldgevoel, maar het is nóg beter als je vaker van deze lekkernijen kunt genieten, wetende dat ze helemaal zo slecht nog niet zijn.
Daarom maakte ik deze healthy versie. Eigenlijk heel simpel: door alle ingrediënten te vervangen door een gezondere variant en de topping te vervangen door iets anders lekkers
Men neme (voor 2 porties):
- 1 banaan
- 1 ei
- 2el boekweitmeel
voor de garnering:
- Frambozen
- Roodfruit uit de vriezer
- poedersuiker
- vanille ijs
of bijvoorbeeld honing en kokosrasp
Mix de banaan, ei en meel door elkaar. Met een garde of mixer.
Als dit een mooi beslag is geworden kun je de poffertjes gaan bakken.
Het makkelijkst is om het beslag in een spuitfles te doen (als je deze hebt), zo kun je het beslag gemakkelijk doseren. Heb je deze niet, schep dan met een lepel kleine hoopjes beslag in de
pan.
Smelt in ieder kuiltje van de pan wat kokosolie. Zorg dat je de pan flink invet, anders blijven de poffertjes plakken.
Vul ieder kuiltje voor de helft met beslag.
Bak de poffertjes een paar minuten totdat het beslag bijna gaar is en de onderkant goudbruin.
Keer ze dan om met een vork of lepel.
Bak nog even totdat alle poffertjes gaar zijn.
Serveer met garnering naar keuze zoals roodfruit.
Men neme (voor 4 flinke porties):
– 350 ml lauwe plantaardige melk (ik heb rijstmelk gebruikt)
– 250 gram speltmeel
– 10 gram droge gist
– flinke snuf zout
– 1 ei
– 2 theelepels kaneel
– kokosolie om in te bakken
Voor de garnering:
- Frambozen
- roodfruit uit de vriezer ontdooien
- vanille ijs
- Suikervrije poedersuiker
En zo doe je het:
Als je melk nog niet lauw is, warm ‘m dan heel even op in een pannetje op laag vuur.
Giet een deel van de melk in een glas en los de gist hierin op.
Doe het speltmeel in een beslagkom en maak in het midden een kuiltje.
Giet het gistmengsel in het kuiltje.
Voeg een flinke snuf zout toe aan het meel.
Meng nu vanuit het midden het meel en gistmengsel door elkaar met een garde.
Als alles bijna gemengd is voeg je beetje voor beetje de rest van de melk toe en meng je alles goed door.
Voeg als laatste een losgeklopt ei en de kaneelpoeder toe en meng tot een egaal beslag.
Laat het beslag 30 minuten rijzen op een warme plek. Het beslag hoort vrij dik te zijn.
Nu kun je de poffertjes gaan bakken. Het makkelijkst is om het beslag in een spuitfles te doen (als je deze hebt), zo kun je het beslag gemakkelijk doseren. Heb je deze niet, schep dan met een
lepel kleine hoopjes beslag in de pan.
Smelt in ieder kuiltje van de pan wat kokosolie. Zorg dat je de pan flink invet, anders blijven de poffertjes plakken.
Vul ieder kuiltje voor de helft met beslag.
Bak de poffertjes een paar minuten totdat het beslag bijna gaar is en de onderkant goudbruin.
Keer ze dan om met een vork of lepel.
Bak nog even totdat alle poffertjes gaar zijn.
Serveer met garnering naar keuze zoals roodfruit.
Pascale's POWERBAMMETJE 2GO
Benodigdheden:
- 2 sneetjes brood naar keuze
- Tomaten tapanade (home made of Toko/Supermarkt)
- 4 plakjes kipfilet
- 1/4 komkommer en
kaasschaaf.
En nu komt het moeilijkste gedeelte; OPBOUWEN DAT BAMMETJE.
Smeer alle twee de boterhammen in met Tomaten tapenade, leg op een boterham twee plakjes kipfilet.
Maak dunne plakjes van de komkommer met de kaasschaaf ongeveer 12 en verdeel die op een boterham, leg nu nog 2 plakjes kipfilet erbovenop en maak af met de andere boterham.
(doordat de komkommer tussen de plakjes kipfilet liggen wordt je boterham niet vochtig)
Snij door de helft en stop ze in je lunchtrommel.